banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Haliliye Sanlıurfa

Peygamber (sav)'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 güzide Müslüman'ın Muharrem ayının 10. günü Kerbela’da şehid edilmesinin 1370. Yıldönümü münasebetiyle İsviçre’nin Basel şehrindeki Said-i Nursi Camii’nde “Kerbela ve Hz. Hüseyin'i (a.s) anlama” programı düzenlendi.

Program, Hasan Kuyuldar’ın programın içeriğiyle ilgili yaptığı kısa konuşmanın ardından Ramazan Uçar’ın okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Kur’an tilavetinden sonra seslendirilen Kürtçe ilahiye müteakiben Siyer araştırmacısı Ahmet Baygın günün anlam ve önemine dair bir konuşma  yaptı.   

“Hz. Peygamber(sav), oğlu İbrahim (a.s)’ı torunu Hüseyin’e feda etti”

Konuşmasına Allah Resulü Hz. Muhammed (sav) ile Cebrail (as) arasında geçen bir diyalogu aktararak başlayan Baygın, “Allah Resulü (sav) bir gün oğlu Hz. İbrahim (a.s) ile torunu Hz. Hüseyin (a.s) kucağındayken Cebrail (a.s) yanına geliyor. Diyor ki, ‘Ey Allah’ın Resulü, sen bunları çok mu seviyorsun?’ ‘Evet, ikisini de çok seviyorum’ diyor. Diyor ki, ‘Allah sana selam ediyor, bunlardan birini senden alacak. Yalnız tercihi sana bırakmış.’  Peygamberlerin imtihanı her zaman şiddetli olmuştur… Hz. Peygamber yapılan bu teklif karşısında düşünür. Oğlu  İbrahim, zevcesi Hz. Maria’dan olan evladıdır., diyor ki, ‘Eğer İbrahim ölürse sadece ben ağlar ve üzülürüm, ama Hüseyin ölürse o zaman Fatımam ağlar, âlim ağlar, ümmet ağlar’ Hz. Peygamber Cebrail (a.s)’a diyor ki, ‘Ya Cebrail; ben İbrahim’imi Hüseyin’e feda ettim.’ Ve Cebrail (as) döndükten üç gün sonra Hz. İbrahim (as) hastalanıyor ve vefat ediyor. Bundan dolayı Peygamber (sav) ne zaman Hz. Hüseyin’i (as) görse, ‘Ey İbrahim’imi feda ettiğim evladım’ diyerek onunla övünür  ve onu severdi” dedi.

 “Kerbela’yı anladığımızda çok şey öğreneceğiz”

İslam tarihinde en büyük kırılma noktalarından biri olan Kerbela’da yaşananları ngünümüze etkileri üzerinde de duran Baygın,  “Hz. Hüseyin’i (as) şehid ettiler, başını gövdesinden ayırdılar, bedenini atlara çiğnettiler. Başını, bir dünyalık elde etmek adına alıp Yezid’e götürdüler… Bizler Kerbela’yı okudukça, anladıkça izzet ve şeref bulacağız. Biz Kerbela’yı anladığımızda, davamıza, cemaatimize, önder ve rehberlerimize karşı nasıl davranacağımızı, nasıl bağlanacağımızı, nasıl itaat edeceğimizi de öğreneceğiz.”  şeklinde konuştu.

“Hz. Hüseyin şehadetiyle Ümmete ders verdi”

Hz. Hüseyin’in (a.s) şehadetiyle Ümmete ders verdiğinin altını çizen Baygın, “Müslüman’ca yaşanacak bir yer yoksa orada Müslüman’ca ölmenin bir yolu mutlaka vardır. Hz. İmam Hüseyin (as), ölümüyle şehadeti ziynetlendirdi, ölüme azamet kazandırdı ve İslam Ümmetine bir ders verdi. O gün bugün İslami şuuru ortadan kaldırmak için çaba sarf edildi. Bunu kısmen başardılar. Ancak bundan sonra Allah’ın izniyle buna izin vermeyeceğiz. ” dedi.

Program,   Sinevizyon gösteriminin ardından dua ile son bulurken, program sonrası katılımcılara aşure ikram edildi.

Said-i Nursi Kadın kolları Yasin Börü ve arkadaşlarını andı

Öte yandan Said-i Nursi Kadın kollarının önceki gün, Diyarbakır ve Bingöl’de PKK’nin gerçekleştirdiği saldırılarda şehid edilen Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Cumaali Güneş, Hüseyin Dakak, Riyad Güneş, Turan Yavaş, Fethi Yalçın ve Cengiz Tiryaki’yi anma programı düzenledikleri öğrenildi. (Ahmet Bayram – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.