banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Hasan Nasrallah Suriye için konuştu; Siyasi çözüm şart
Nasrallah, Seyyide Zeynep Kompleksi'nin açılışı münasebetiyle yaptığı konuşmasında, 30 Mart Toprak Günü'ne ve Kudüs'e Yürüyüş etkinliğinin önemine dikkat çekti.

Nasrallah "Seyyide Zeynep Kompleksi'nin inşa edildiği alan, 2006 Temmuz savaşında İsrail tarafından kasıtlı olarak hedef alınmıştı. İsrail'in bu bölgeye saldırısındaki mesaj gayet netti. Bu mesaja yanıt, bölgenin imarındaki ısrarımızla oldu. Bugün Siyonistlere mesajımız 'biz burada kalacağız ama siz yok olacaksınız' olacaktır" dedi.

Nasrallah "İsrailliler ve İsraillilerle birlikte komplo ve hile kuranlar, Filistin'i unutmamızı istemekteler. Kudüs'ün geçmiş ve tarih olmasını, hiç kimsenin hatırlatmamasını istiyorlar. Filistin'in önem ve öncelik dairesinden çıkmasını istiyorlar. Böylece Filistin halkının ümitsizliğe kapılmasını ve vakıatyı kabullenmesini istemekteler" dedi.

Konuşmasının devamında Suriye'deki krize ilişkin çözüm önerilerine dikkat çeken Nasrallah, şunları söyledi: Suriye konusu, Lübnan'da olduğu gibi uluslararası düzeyde de önemli bir yer kaplamakta. Dün, Brüksel'de bir zirve vardı. Bağdat'taki Arap Birliği Zirvesi ve Tahran'daki İran-Türkiye zirvesinde de Suriye konusu ele alındı. Bu tabiidir. Çünkü, Suriye'de meydana gelecek olayların bölgeye yansımaları olacaktır. Bu noktada özetle şunları söylemek istiyorum:

Suriye'ye dış müdahale, gerçekten de tehlikeli olacaktı. Tehlikeli sonuçları olacaktı. Bugün dış müdahale ihtimali ciddi bir şekilde geriledi. Amerikalılar uzaktan bunu işaret ediyorlar ama gerçekleştirmekten de acizler. Çünkü onlar, Irak'tan hezimete uğrayarak çıktılar. Suriye'ye Arap Barış Gücü gönderilmesi önerisi de geriledi. Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasının oluşturacağı  tehlike de gayet açık. Şuana kadar muhalifleri silahlandırma seçeneğini üstlenen olmadı. 2, 3 ya da 4 devlet, muhaliflerin silahlandırılmasını istiyor. 

Suriye'deki rejimi askeri seçenekle devirme girişimi, sona erdi ve geriledi. Uluslararası toplumun duruşunun sebebi, meydandır. Suriye muhalefeti, rejimi devirmekten acizdir. Evet, muhalefet bazı köyleri ele geçirebilir, bir tuğgenerali öldürebilir, bomba yüklü araç gönderebilir, intihar saldırısı düzenleyebilir. Fakat bütün bunlar rejimi deviremeyecek. Bu yöndeki beklenti, boştur.

Ve dünya şimdi, Suriye'de siyasi çözümü talep etmeye başladı. Bizim, ilk günden beri çağrımız da buydu. Fakat bazıları, siyasi çözümden söz ederken, rejim devrilmesini şart koştular. Bazı muhalifler, diyalogun şartının Beşşar Esed'in görevini bırakması olduğunu söylediler. Bugün, Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler'in temsilcisi Kofi Annan'ın gelişiyle birlikte, muhalefetle rejim arasında diyalog çağrısı yapıldı. Bizim, ilk günden itibaren söylediğimiz de buydu. Suriye rejiminin ciddi bir diyaloga hazır olduğunu söylemekteydik. Bugün, rejimle muhalefet arasında diyalog ve reformların hayata geçirilmesi önerilmekte. Suriye'deki sorunu çözecek olan da bu yöntemdir.

Bugün, Suriye'deki sorunun tek çözümü var: diyalog ve reformlardır. Bunun dışında başka bir yol yok. Bunun dışındaki başka yol, ne Suriye'nin ne halkının ne de Filistin'in maslahatınadır. Tam aksine İsrail'in maslahatınadır, bölgenin tamamında kaosun hakim olmasını isteyen Amerika'nın maslahatınadır."
isra haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.