banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin MHP

Görmez, vinç kazasında yaralanan hacı adaylarını ziyaret etti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kâbe’de meydana gelen vinç kazasında yaralanan hacı adaylarının tedavi gördüğü Diyanet İşleri Başkanlığı Mekke Hastanesinde ziyaret ederek yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

Başkan Görmez, hastane ziyareti sonrasında basın mensuplarının soruları üzerine yaşanan kazanın üzücü olduğunu belirterek, “Yapılan açıklamalar ne olursa olsun, sebepler fırtınalar, şimşekler olabilir ama aynı zamanda bütün bu kazalar biz Müslümanlara kendi işlerimizi çok daha güzel ve sağlam yapmamız gerektiğini ortaya koyuyor.” dedi.

‘Ülkemizden 8 kardeşimiz hayatını kaybetti’

Yaşanan vinç kazasıyla dünyanın birçok yerinden hayatını kaybedenlerin olduğunu ve bu kazada Türkiye’den de 8 hacı adayının hayatını kaybettiğini belirten Görmez, “Yaralılarımız var, yaralılarımızı az evvel ziyaret ettim.  Suudi Arabistan hastanelerinde de yaralılarımız var. Bu yaralılarımızın hac ibadetlerini eksiksiz yapabilmeleri için kendilerine nasıl yardımcı olabileceğimizi konuştuk. Allah bir daha böyle kazalar vermesin.” dedi.

‘Kâbe’de meydana gelen vinç kazasına sadece fırtınana sebep değil’

Kâbe’de meydana gelen vinç kazasına sadece fırtınana sebep olmadığını belirten Prof. Dr. Görmez, “Dün Suudi Arabistan makamlarının yaptığı açıklamalarda sadece fırtınadan değil, aynı zamanda iş makinalarının kullanım kılavuzuna uygun kullanılmadığı tespiti ortaya çıkmış vaziyette. Milyonlarca insanın bu ibadeti daha güvenli yapabilmeleri içi daha yoğun görüşmeler yapmak hâsıl olmuştur. Biz, önümüzdeki yıl yapacağımız hac görüşmelerinde bilhassa Kâbe’nin her köşesinde ani sağlık müdahaleleri yapabilecek sağlık ekiplerinin oluşturulmasını yeniden gündeme getirmeyi planlıyoruz.“ ifadelerini kullandı.

‘Eşlerini kaybeden hacı adaylarına refakat edecek birer evlatları için vize aldık’

Eşlerini kaybeden hacı adaylarına refakat edecek birer evlatlarının buraya gelmesi için vize aldıklarını belirten Görmez, “Hac ibadetinden hemen sonra Türkiye’ye intikal edecek olan hastalarımızla ilgili Sağlık Bakanlığıyla koordine içindeyiz. Hava ambulansları göndermek suretiyle söz konusu hastalarımızı kendi şehirlerindeki hastanelerine taşınacaklardır. Vefat eden hacı adaylarımız eşleriyle birlikte gelmişlerdi. Eşlerini kaybeden hacı adaylarımız bize müracaat ettiler en azından kendilerine refakat edecek birer evlatlarının buraya gelmesini istediler. Başkanlık olarak bizim organizasyonumuz içerisinde olmadıkları halde hiçbir ayrım yapmadan Suudi Arabistan büyükelçiliğinden vizelerini alarak buraya gönderdik. Onlar aynı zamanda evlatlarıyla birlikte en azından bir teselli bularak bu ibadeti yapma imkânına sahip oldular. Bu akşam vefat eden hacı adaylarımızın yakınlarıyla bir araya geleceğiz. Onlara karşı bir nebzede olsa tesellilerimizi taziyelerimizi sunmaya çalışacağız.“ şeklinde konuştu.

‘Bir an önce bu inşaatların tamamlanmalı’

Kâbe’nin çevresindeki inşaatların bir an önce bitmesi gerektiğini ifade eden Görmez, milyonlarca insanın vinçlerin gölgesinde bu ibadetleri yapmaktan kurtulması gerektiğinin de altını çizdi.

Görmez, “Bütün bunlar bizler için de birer ders niteliğindedir. Ben tekrar vefat eden hacı adaylarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.“ dedi.

Öte yandan bu yıl ilk defa hizmete giren Diyanet İşleri Başkanlığı Mekke Hastanesinde incelemelerde bulunan Başkan Görmez, hastanenin tam teşekküllü bir hastane olduğunu ve sadece Türkiyelilere değil, Kafkasya’dan, Balkanlardan, dünyanın muhtelif yerlerinden müracaat eden hacı adaylarına da hizmet verdiğini belirtti.

Vinç kazasında hayatını kaybedenlere tazminat

Bu arada Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz bir emir yayımlayarak, Mescid-i Haram´da yaşanan vinç kazasında hayatını kaybedenler ve engelli kalanların her biri için 1 milyon riyal (267 bin dolar), diğer yaralılara ise 500 biner riyal (133,5 bin dolar) ödeneceğini belirtilmişti.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.