banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Filistin Topraklarını İsrail'e Satıyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Amerikalı arabulucu George Mitchell vasıtasıyla bazı toprakları İsrail'e satma sürecinde olduğu belirtildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Amerikalı arabulucu George Mitchell'e, İsrail'le bir anlaşmaya varma doğrultusunda yazılı olarak bazı öneriler sunduğu, bunlar arasında İsrail'in Doğu Kudüs'ün Eski Kenti'ndeki Yahudi mahallesi ve Burak Duvarı (Ağlama Duvarı) hariç, Eski Kent'ten çekilmesinin de yer aldığı öne sürüldü.

İsrail ile Filistinliler arasındaki dolaylı görüşmeler için geçen hafta sonu bölgede bulunan Amerikalı arabulucu Mitchell, her iki tarafla ayrı ayrı bir araya gelmişti. Görüşmede Abbas'ın Mitchell'e sunduğu önerilerle ilgili iddia, Londra'da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesinde yer aldı. Yaklaşık bir kilometrekare büyüklüğündeki surlarda çevrili Eski Kent içerisinde Yahudi mahallesinin yanısıra Müslüman mahallesi, Ermeni mahallesi ve Hıristiyan mahallesi bulunuyor. Ayrıca Eski Kent içinde Müslüman dünyası kutsal olan El Aksa Camii ile Hıristiyan alemi için önemli olan ve Hazreti İsa'nın öldüğü yer olduğuna inanılan alanda kurulu bulunan Holy Sepulcher (Kutsal Kabir) kilisesi yer alıyor. Habere göre Abbas, bazı toprak takaslarıyla birlikte, Batı Yaka'da Filistin devletinin kurulmasıyla ilgili önerisini de dile getirdi. Bu öneride, Batı Yaka topraklarındaki Guş Etzion, Givat Ze'ev ve Modiin İlit gibi Yahudi yerleşimi ve şehirleri ile uluslararası Ben-Guiron hava limanı etrafında bulunan şerit halindeki bir kısım toprağı İsrail'e bırakma karşılığında, Filistin tarafı El Halil'den aynı büyüklükte toprak istiyor. Ancak haberde, yine büyük yerleşimlerden Ariel ile Kudüs yakınındaki Maale Adumim'in pozisyonuna ilişkin bir bilgi yer aldı.

Amerikalı arabulucu George Mitchel, son ziyaretiyle birlikte her iki tarafla yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü görüşmelerin 20. turunu tamamlamış oldu. Ancak, bu görüşmelerin yakınlaşma adı altında sürdürülen son kısımlarında şimdiye dek herhangi bir ilerleme sağlanabilmiş değil.

Vakit Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.