banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa karbonmonoksit Balıklıgöl Tomas Wiesner

Esed, Rusya'ya sürgüne gönderilecek
ABD Başkanı Barack Obama'nın 14 aydır kanın durmadığı Suriye için öngördüğü 'Yemen formülü'nün bazı ayrıntılarına ulaşıldı. Yemen'de olduğu gibi, Esad'ın devlet başkanlığını bırakmasını ve ancak yönetimde rejimden bazı kişilerin kalmasını öngördüğü için 'Yemen formülü' denen plan, Obama tarafından Rusya Başbakanı Medvedev'e iletilmişti.

G-8 zirvesindeki görüşmede Medvedev'in de soğuk bakmadığının belirtildiği plana dair ortaya çıkan ayrıntı ise, Esad ve ailesinin sürgün yeri olarak Rusya'nın düşünülmesi.

Hürriyet gazetesinden Uğur Ercan'ın haberine göre, Obama, Esad ve ailesinin Suriye’den ayrıldıktan sonra sürgünde yaşayacağı yer olarak Rusya’yı düşünüyor.

Bu formüle göre, Esad ve ailesi Suriye’den ayrılmalarına ve bundan sonraki yaşamlarını sürdürebilmeleri için beraberlerinde yüklü miktarda para ve mücevher götürmelerine de izin verilecek.

Net olmamakla birlikte, Esad’a uluslararası bir mahkemede yargılanmayacağına dair güvence verilmesinin de düşünüldüğü belirtildi.

Annan: Suriye geri dönülmez noktada

Öte yandan, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan, 15 aydır devam eden çatışmaların ardından Suriye'nin artık dönülmez bir noktaya geldiğini söyledi.

Annan bu açıklamayı, Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüştükten sonra yaptı.

Kofi Annan, altı maddelik barış planının 'gerektiği gibi' uygulanamadığını söyledi.

Kofi Annan açıklamasında 'Esad'dan barış planının uygulanabilmesi için yarın değil hemen cesur adımlar atmasını istedim" dedi.

Annan, hükümetin desteklediği milislere ve muhalif güçlere şiddetten uzak durma çağrısında bulundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise barış planının başarısının "terörist faaliyetlerin' ve 'silah kaçakçılığının' durmasına bağlı olduğunu savundu.

Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Kanada, Avustralya, Hollanda ve İsviçre Hule katliamına tepki olarak Suriyeli diplomatları sınır dışı edeceğini duyurdu.

"Oyunun kuralları değişecek"

BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bugün BM-Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın yardımcısı Jean-Marie Guehenno, Annan'ın Şam'a yaptığı ziyaretle ilgili bilgi verecek.

BMGK'nın basına kapalı yapılacak danışma toplantısında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Herve Ladsous'un da hazır bulunması bekleniyor.

Suriye ile ilgili soruları cevaplayan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant, Suriye'deki durumun sürdürülebilir olmadığını ve ülkede 12 binden fazla insanın öldüğünü belirterek Hula katliamının, bölgedeki pekçok ülke tarafından ''oyunun kurallarını değiştiren bir gelişme'' olarak değerlendirildiğini belirtti.

İngiltere'nin bugünkü BMGK toplantısında Suriye'de bir sonra atılacak adımlarla ilgili stratejik tartışma yapılmasını istediğini söyleyen Grant, bugünkü toplantının önemli olduğunu ifade etti.

Grant, Annan'ın da Cenevre'ye döndükten sonra BMGK'ya bilgi vermek isteyeceğini sözlerine ekledi.
Dunyabulteni.net

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.