banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği uyuz Nasıl bulaşır

Erdoğan'dan Arjantin'e tepki

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Arjantin gezisinde planlanan Atatürk heykelinin açılışı Arjantinli yetkililer tarafından iptal edilince, Başbakan Erdoğan buna tepki olarak Arjantin gezisini iptal etti. 

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyetin Güney Amerika seyahatindeki bir sonraki durak olan Şili'ye geçmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı 

Açıklamada, "Sayın Başbakanımızın Güney Amerika ziyareti çerçevesinde, 30-31 Mayıs 2010 tarihlerinde Arjantin'e gerçekleştirmesi öngörülen ziyaretin iptal edilmesine karar verilmiştir. Sayın Başbakanımız, 30 Mayıs 2010 tarihinde Brezilya'dan Şili'nin başkenti Santiago'ya geçerek, program dahilinde bu ülkeye yapılması öngörülen ziyaretini gerçekleştirecektir. 

Arjantin ziyaretinin iptalinin gerekçesi, Buenos Aires'in Jorge Newbury parkında açılması öngörülen Atatürk anıtı için otonom Buenos Aires yönetimi Çevre ve Kamusal Alan Bakanlığı tarafından daha önce verilen yazılı iznin, Türkiye'ye hasım Ermeni çevrelerin girişimleri sonucu iptal edilmesidir. 

Bu çerçevede, Sayın Dışişleri Bakanımız dün Rio de Janerio'da yapılan Medeniyetler İttifakı 3'üncü forumunda Arjantinli mevkidaşı ile görüşerek, anıtın açılması konusunda tarafımıza verilen taahhüdün gereğinin yerine getirilmesini Arjantin hükümetinden talep etmiştir. 

Arjantin Cumhurbaşkanı da Sayın Başbakanımızı arayarak, tepkimizi haklı bulduklarını ve paylaştıklarını, ancak Arjantin anayasası gereği otonom Buenos Aires yönetimine tanınan yetkileri aşamadıklarını bildirmiştir. 

Bu gelişme üzerine, Sayın Başbakanımız, gerekçesi ne olursa olsun bu tutumu kabul edilemez bulduğunu ifade ederek, ziyaretin iptal edilmesine karar vermiştir. 

Türkiye, Latin Amerika ülkeleri ile ilişkilerini geliştirme çabaları çerçevesinde Arjantin ile de yakın ilişkiler kurma gayreti içinde olmuştur. Türkiye'ye hasım çevrelerin yönlendirmesiyle Buenos Aires otonom yönetiminin aldığı yanlış karar nedeniyle Türkiye - Arjantin ilişkilerine düşen gölgenin telafisi için Arjantin makamlarının gerekli adımları bir an önce atması beklenmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur"

İHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.