banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Elektrik kesintileri devam edecek

Havaların soğumaya başlamasıyla elektrik tüketiminde yükseliş ve elektrik kesintilerinde ki bariz artış halkı mağdur ederken, halka elektrik sağlayan DEDAŞ yönetimi ise elektrik kesintilerinin devam edeceği yönünde açıklama yaptı.

Konu ile ilgili olarak yazılı bir basın açıklaması yayımlayan DEDAŞ yönetimi, aşırı tüketim ve israf noktasına varan enerji sarfiyatının trafoların patlamasına sebep olduğunu iddia edilerek, son iki ayda 500 trafonun, sisteme aşırı yüklenme sebebiyle patladığı ifade edildi.

Yetkililer, sistemin aşırı tüketimi kaldıramadığını ileri sürerek, “Bu tüketim israfı yüzünden kesintiler kaçınılmazdır.” Denindi.

DEDAŞ bölgesinde enerjinin israf boyutuna varacak ölçüde kullanıldığını ve bu durumun bölge illerindeki elektrik şebekesinin verimli kullanılmasını engellediği iddialarına yer verilen açıklama şu ifadeler ile devam etti:  “ Sadece içerisinde bulunduğumuz kış sezonunda, bugüne kadar dağıtım bölgesindeki Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta tam 500’e yakın elektrik trafosu ya patladı ya da yanarak kullanılamaz hale geldi. Geçtiğimiz yıl kış aylarında bölgede bin 500 trafo aşırı yüklenme ve israf dolayısıyla patlamış ve kullanılamaz hale gelmişti. Önümüzdeki kış mevsiminde israf ve aşırı tüketimin bu şekilde devam etmesi halinde patlayan trafo sayısının 2 binlere ulaşacağı tahmin ediliyor.”

DEDAŞ bölgesinde yer alan 6 ilde mesken başına düşen elektrik tüketiminin, Türkiye ortalamasının 3 katından da daha fazla olduğu belirtilen açıklama daha sonra “Kayıt dışı kullanım ile birlikte israfın boyutunu açıkça ortaya koyuyor. DEDAŞ yetkilileri de bu gerçekler ışığında, dağıtım bölgesinde yaşanan en büyük sorunlarının israf düzeyine ulaşan aşırı elektrik tüketimi olduğuna dikkat çekiyor. Kayıt dışı kullanımdan kaynaklı olarak elektrik tüketiminde aşırı bir israfın varlığından söz eden yetkililer, sadece geçtiğimiz yıl bu sebeple bölge genelinde bin 500’e yakın trafonun patladığını ifade etti.” İfadeleri ile devam etti.

Bu yıl soğukların henüz başlamamış olmasına rağmen şu ana kadar kendi dağıtım bölgelerinde 500’e yakın trafonun ya patlayarak, ya da yanarak devre dışı kaldığına dikkat çekilen açıklamada, “DEDAŞ verilerine göre, ısınmanın elektrikle yapılması ve şebekenin de bunu kaldırmamasından dolayı kış mevsiminde ortalama olarak ayda 500 trafo patlıyor veya aşırı yüklenmeden yanıyor. Bu trafoların değiştirilmesi ise istenmeyen kesintilere neden oluyor. Ortalama bir trafonun 6 bin dolar tutarında olduğu düşünüldüğünde, aşırı tüketim ve israftan kaynaklanan patlamaların, hem bölge halkının enerjisiz kalmasına ve ekstra maliyetlere sebep olduğu ortaya çıkıyor.” Denilerek sözkonusu trafoların patlamasının faturası DEDAŞ tarafından mağdur edilmiş vatandaşa çıkartılması dikkat çekici bulundu.

Açıklamanın sonunda, “Havaların soğumasına paralel olarak bölge genelindeki elektrik tüketiminin de daha yüksek seviyelere ulaşması bekleniyor. Bu arada, istenmeyen elektrik kesintilerinin yaşanmaması için de elektrik dağıtım bölgesindeki illerde, ilçe ve köylerde yaşayanların, elektrikle ısınmak yerine odun, kömür veya doğal gaz gibi kaynaklarla ısınmaları gerekir.” İfadelerine yer verildi. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.