banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Davutoğlunun sırıtmasına şaşırmayın

ABD’nin etkili gazetelerinden Washington Post’da yayınlanan Jackson Diehl imzalı yazıda Türkiye ile ilgili ilginç değerlendirmeler yer aldı. Özellikle Dışişleri Bakanı Davutoğlu ayrıntısı dikkat çekti..

“Wikileaks belgeleri 21’inci yüzyıl Türkiyesi’ni nasıl yakalıyor?” başlıklı yazıda, “AK Parti’nin 8 yıllık iktidarı sırasında, ABD’nin idare etmek zorunda kalacağı 21’inci yüzyılın dolambaçlı ilişkilerinin bir modeli tarzında bir şey haline geldiği” yorumunda bulunuldu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, geçen haftaki Washington ziyareti sırasında Washington Post’a verdiği mülakattan alıntıların da yapıldı.

Davutoğlu’nun, “(ABD) Büyükelçiliğinin en azından bir bölümünü benimsediğini” öne süren Diehl, Davutoğlu’nun, “İngiltere’nin, eski sömürgeleriyle kurduğu Commonwealth’in (İngiliz Uluslar Topluluğu) varlığını” hatırlatarak, “Niçin Türkiye, Balkanlar, Ortadoğu ve Orta Asya’daki eski Osmanlı topraklarında liderliğini yeniden inşa etmesin?” dediğini belirtti.

Diehl, yazısına şöyle devam etti: “Aslında, ’Arap sokaklarının’ muhtemel lideri Erdoğan, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah gibi rakiplerden çekici görünüyor. Neticede Türkiye, Avrupa ticareti ve yatırımına bağımlı durumda, demokratik bir Irak, nükleer güç olmayan bir İran ve Afganistan’da başarılı bir NATO istiyor. Hala İsrail’i tanıyor. İşin esasında hakiki bir Müslüman demokrasi, bu, onun daha zor, hem de bir şekilde, eskiden olduğundan daha fazla müttefik olduğu anlamına geliyor”.

Büyükelçi Jeffrey’nin, bir Wikileaks belgesinde, “Nüfusu ilerleyen bir Türkiye ile yaşamak zorundayız. Türkiye, dünya çapındaki ’Batılı’ kurumlar, güçler ve yönelimler ile Ortadoğu kültürü ve dininin karmaşık bir karışımı olmaya devam edecek” dediğini belirten Diehl, “Davutoğlu’nun sırıtmasına şaşırılmamalı. Neticede, ABD Dışişleri’nin raporları, yeni Türkiye’yi iyi yakalamış” ifadesini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.