banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Cumhurbaşkanın gizli görüşmesi deşifre oldu

1986 yılındaki İran-Amerika arasındaki silah satışıyla ilgili diplomatik skandaldan bir süre önce Hasan Ruhani, İran Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'nin sağ kolu olarak İran'da görev yapıyordu. İran Parlamentosu başkan yardımcısı ve İran Ulusal Güvenlik Komitesinin üyesiydi. Ruhani 1986 yılında Paris'te çok gizli bir toplantıya davet edildi. Aracı olan kişi İranlı bir işadamıydı.

O dönemde İran'da dini otorite Ayetullah Humeyni, Cumhurbaşkanı ise ılımlı liderRafsancani'ydi.
Hasan Ruhani, 30 Ağustos 1986 tarihindeki o toplantıya Amerikalı bir diplomatla görüşeceğini zannederek gitmişti. Ancak karşısındaki isim İsrail Başbakanının kontroterör danışmanı Amiram Nir'di.

İran-Irak savaşının devam ettiği yıllardaki o toplantıda, Ruhani karşısındaki kişinin Amerikalı olduğunu düşünerek uzun süren bir görüşme yaptı. Nir'in üzerinde dinleme cihazı vardı. Hasan Ruhani, Humeyni'den duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Amerikalı sandığı İsrailli yetkiliye "Ben şahsen İmam Humeyni'nin dün yaptığı konuşmadan çok büyük rahatsızlık duydum, sanırım bu göreve geldiğinden bu yana yaptığı en sert konuşmaydı ancak bu sizin hatanız, Amerikalılar oturuyor ve bizimle Irak arasında olup biteni izliyor, bize yardım etmiyor, siz sadece İran'dan bir şey alınca yardımda bulunuyorsunuz, aksi takdirde yardım olmuyor" dedi.

Ruhani ayrıca Humeyni için Amerikalı sandığı İsrailli yetkiliye, "Humeyni'nin karakterini analiz ettiyseniz görmüşsünüzdür, ona güçlü bir ses çıkarırsanız, 100 adım geri gider ancak siz hep yanlış yerde duruyorsunuz, ona karşı çok yumuşaksınız, ona hiç güç göstermiyorsunuz" dedi.

Hasan Ruhani, o dönem Humeyni'nin Lübnan'daki İran yanlısı oluşumlara 3 milyon Dolar para gönderdiğini söyledi, "bunu durdurmaya çalıştım ama başarılı olamadım" diye konuştu. Amerikalı yetkiliye "siz Amerika olarak Humeyni'ye diş gösterirseniz, onu ordunuzla tehdit ederseniz, Humeyni sizin elinizi öper ve sonra da kaçar" ifadelerini kullandı.

İsrail gazetesi şu an Cumhurbaşkanı seçilen reformcuların desteklediği ılımlı lider Hasan Ruhani, Amerika'ya "siz Lübnan, Türkiye ve Pakistan'da Humeyni karşıtı propaganda yapmalısınız" önerisinde de bulunduğunu iddia etti.

Taha Dağlı / HABER 7

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.