banner2
Öne Çıkanlar Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Haliliye Belediye Başkan Adayı Mustafa Hekimoğlu Şanlıurfa Balıklıgöl Kurtuluşspor Beziki Derneği

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İnşaatı devam eden Kocaeli Valiliğinin hizmet binasında incelemelerde bulunarak,  Vali Hasan Güzel Basri Güzeloğlu'ndan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bakan Işık, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer'in beyanatlarına ilişkin, yaptığı açıklamada, "Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 12. cumhurbaşkanı ama, halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı. Dolayısıyla halkın seçtiği cumhurbaşkanını muhatap almamak, hangi kasıtla, hangi amaçla söylenirse söylensin, yadırganıcı. Doğrusu hiçbir şekilde katılmadığımız, bizim açımızdan çok garip bir açıklama oldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin seçilmiş cumhurbaşkanı, kimsenin muhatap almayacağı bir kişi olamaz" diye konuştu.

'Ağacın kurdu içinden olur’

Bakan Işık, "Başbakanla Cumhurbaşkanının arasını açma çabası mı var" sorusuna da "Çok güzel bir söz var, 'Ağacın kurdu içinden olur' diye. Maalesef içeriden bir nifak sokma çabası sürekli var. Bu noktada çok dikkatliyiz. Bu noktada Sayın Başbakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın arasına nifak sokma girişimlerinin hiçbirisine hem Cumhurbaşkanımız, hem Başbakanımız, hem de  bizler fırsat vermeyiz, vermeyeceğiz" yanıtını verdi.

"2015 seçimleri öncesi bu ağacın içinde kurt ürer mi?" şeklindeki soruyu da cevaplayan Bakan Işık, "Ben ‘üremez' diye düşünüyorum. Ürememesi için ağacın canlı ve diri olması önemli. Bu konuda da hepimiz dikkatli durmak, dikkatli davranmak durumundayız. Ağaca kurt girmemesi için, hepimize görev düşüyor. Bu görev anlayışı içinde yolumuza devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Bakan Işık, Türkiye'nin birliğe ve beraberliğe son derece ihtiyaç duyduğu bir dönemde olduğunu, nifak girişimlerinin başarıya ulaşamayacağını ve sonuçsuz kalacağını sözlerine ekledi.

"Dışarıya mal satmak büyük bir başarıdır’’

Işık, 2014 yılı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada,  "Dünyanın, özellikle bölgemizin yaşadığı, bütün dengelerin bozulduğu, çok büyük değişim ve dönüşümlerin yaşandığı bir dönemde, Türkiye'nin ihracatını azaltmaması, hatta yüzde 4'ün üzerinde bir ihracat artışı kaydetmesi büyük bir başarıdır. Dünyanın, özellikle bölgemizin yaşadığı, bütün dengelerin bozulduğu, çok büyük değişim ve dönüşümlerin yaşandığı bir dönemde, Türkiye'nin ihracatını azaltmaması, hatta yüzde 4'ün üzerinde bir ihracat artışı kaydetmesi, büyük bir başarıdır. 160 milyar dolar bir hedef koymuştuk. 160 milyar dolar hedefe çok yaklaştık. Bu açıdan bu bir başarıdır.

Şu anda AB'de ve Avrupa bölgesinde ciddi bir durgunluğun olduğunu, hatta ‘resesyon var mı yok mu’ tartışmalarının yoğun olarak devam ettiğini kaydeden  Bakan Işık, Avrupa'nın, parasal genişleme adımları atmaya hazırlandığını, resesyon riskini adeta minimize etmek istediğini dile getirdi.

"İçer de sorunumuz olmasına rağmen ihracattaki artışımız başarıdır"

Rusya'daki gelişmelerin, Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin bölgeye getirdiği yeni yüklerin, bölgemizin neredeyse tamamında meydana gelen olayların, Suriye'deki, İrak'taki, Libya'daki, pek çok bölgedeki olayların, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra belki de en önemli iç karışıklığını yaşadığını belirten Bakan Işık, böyle bir dönemde Türkiye'nin 2014 yılını ihracatını arttırarak bitirmiş olmasının önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin  2014 yılına, 17-25 Aralık operasyonlarıyla girdiğini ifade eden Bakan Işık, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin iç siyasi istikrarına direkt hedef olarak bir darbe niteliğindeki bu operasyona rağmen, geçirilen 2 önemli büyük seçime rağmen, Türkiye makro ekonomik dengelerini koruyarak, cari açığını daha da düşürerek, bütçe dengelerini koruyarak bu 2014 yılını bitirmiş oldu. Bence bütün bu kadar olağan üstü gelişmelere rağmen, Türkiye'nin ihracatını da makro ekonomik istikrarını koruyor olması, Türkiye açısından önemli bir başarıdır. 2015 yılı, 2014'e göre daha iyi bir yıl olacak diye inanıyorum. 2014'e göre risklerin daha da azaldığı, hele hele petrol fiyatlarının düşüşü ile, ülkenin çok daha büyüme performansı sağlayacağı bir dönem olarak düşünüyorum.''

 ‘’2014 yılı çok yoğun ve tempolu geçti’’

Bakanlığının 2014 yılını değerlendiren ve 2015'deki hedeflerinden bahseden Bakan  Işık, 2014'ün kendileri açısından çok yoğun ve tempolu bir yıl olduğunu,  Bakanlık görevini 26 Aralık 2013'de devraldığını, o günden bu yana ciddi bir tempoyla çalıştıklarını belirterek, "2014 bizim açımızdan üretimin çok daha ön plana çıktığı, üretimin değerinin çok daha bilindiği bir yıl oldu. Biz de yerli, yenilikçi ve yeşil üretim noktasında 2014 yılında önemli adımları attık ve önemli hazırlıkları yaptık. 2015 yılı Türkiye'de yerli ve yenilikçi üretim açısından ve yeşil üretim açısından bir hamle yılı olacak. Bu noktada 2014 yılında çok önemli hazırlıklar yaptık" diye konuştu.

Bugün itibarıyla yürürlüğe giren 4-5 yeni düzenleme içerisinde, kamu alımlarında artık teknolojik üründe fiyat farkının yüzde 15 dahi olsa, yerli ürün tercih edilmek zorunda olacağını vurgulayan Bakan Işık, şunları kaydetti: "Artık 'kamu ihalelerine iş bitirme belgesi dolayısıyla giremiyorum' bahanesini de ortadan kaldırıyoruz. Ar-Ge merkezlerindeki personel sayısını 50'den 30'a çektik. Kurumlar vergisi ve gelir vergisinde Ar-Ge çalışmaları sonunda üretilen bilginin değere dönüşmesinde vergiye yarı yarıya muafiyet getirdik. Bununla ilgili ithal etmek zorunda olduğumuz ürünlerde sivilde artık sanayi işbirliği programını hayata geçirdik. Yani artık ithal etmek zorunda olsak bile en az üretilen malın yarısı kadar yerli üretimden alım yapmak zorunda olacak ithalatçı firma. Bütün bunları 1 Ocak 2015 itibariyle hayata geçirmiş bulunuyoruz. Türkiye Ar-Ge ve inovasyonda ve yerli ve yenilikçi üretimde bir hamle yılını inşallah 2015'te yaşayacak." dedi. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.