banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Belçikadaki Üniversiteye Gülen Kürsüsü

ABnin göbeği Belçikada en prestjili Katolik Leuven Üniversitesinde (KUL) Kültürlerarası Araştırmalar için Fethullah Gülen Kürsüsü açıldı. Hocaefendinin fahri Başkanlığında bulunduğu Kültürlerarası Diyalog Platformunun (IDP) girişimiyle ortaya çıkan kürsü taraflarda büyük mutluluk verici olarak algılandı.

Ayrıca kürsünün kurulması ve yapacağı çalışmaların da (Müslüman) toplumuna güçlü ve önemli bir mesaj verdiği kaydedildi.

Önceki gün Belçikada çeşitli ilklere imzalar atıldı. Fethullah Gülen Hocaefendinin fahri Başkanlığında bulunduğu Brüksel merkezli Kültürlerarası Diyalog Platformunun (IDP) girişimleri sonucunda ülkenin en prestijli üniversitesinde Kültürlerarası Araştırmalar için Fethullah Gülen Kürsüsü kuruldu. Kürsünün köklü Katolik Leuven Üniversitesinde (KUL) açılmasıyla Belçikada ilk defa Müslümanlardan gelen bir inisiyatif ve maddi destek ile akademik çalışmalar gerçekleşecek. İlk etapta beş yıllık bir sözleşme çerçevesinde bir çok doktora çalışmaları ve konferansların düzenlenmesi planlanıyor. Ancak zamanla bir misafir doçentin KULde ders vermesi de söz konusu. Kürsünün finansörlüğünü yapan IDP ise bir önceki gün imzaların atılmasıyla birlikte resmi olarak açılan Fethullah Gülen Kürsüsüne öncülük etmenin haklı gururunu yaşadı. Gülen Kürsüsü Direktörlüğü vazifesini üzerine alan Sosyal ve Kültürel Antropoloji Profesörü Johan Leman ve KUL Rektörü Mark Waer ise gazetemize yaptıkları özel açıklamalarda kürsünün üniversitelerinde açılmasından dolayı çok mutlu olduklarını ve sevinç yaşadıklarını ifade ettiler.

Leman yaptığı resmi açıklamada Gülen Hocaefendinin İslamiyet ve Batı arasında, gelenek ve modernleşme, bilim ve ruhaniyet, mantık ve inanç arasında bir köprü kurma adına inisiyatif almaya teşvik ettiğini ve bunu demokrasiyi tek çalışabilecek politik sistem olarak tanıyarak yaptığını vurguladı. Hocaefendinin barış çağrısına da atıfta bulunan Kürsü Direktörü bu köprü kurma sürecine kürsüdeki çalışmaların kültürlerarası anlayış ve Belçika ve Avrupada yaşayan Müslüman toplumları ve toplumun geri kalanı arasındaki ilişkiler üzerine yapılan araştırmalarla da katkıda bulunmasını ümit ettiğini ifade etti.

IDP Başkanı Şerafettin Pektaş ise kürsüyü 10 yıldır yaptıkları faaliyetlerin bir uzantısı olarak gördüklerini Yaptığımız faaliyetlerde iki şeyin üzerinde çok durduk dedik ki biz yaptığımız faaliyetlerle kültürler arası anlayışı arttırmak istiyoruz, toplumsal uyuma katkıda bulunmak istiyoruz. Dolayısıyla bu amacımız oldu en başından beri. Aslında bu kürsüye bu amaçların bir uzantısı olarak bakılabilir. Bu anlamda yeni bir şey yapmadık. Zaten daha önce farklı çerçevede farklı yaptığımız bir takım faaliyeti ve anlayışı bir üniversite bünyesine taşımış olduk. ifadeleriyle aktardı.

Pektaş bunu KUL gibi köklü ve geleneği olan bir üniversitede yapmış olmanın ayrı bir mutluluk verici unsur olduğunun da altını çizdi. İnisiyatif sahibi Pektaş ayrıca Mutluluğumuzun sebebi inandığımız değerlerin ne kadar doğru olduğunu bir daha görmemiz ve insanların da bunu gördüğünü görmek mutlu ediyor. Çünkü biz gerçekten dünyada barış istiyorsak bir düzen ve herkesin kabul edildiği bir dünya istiyorsak o zaman sorumluluk almalıyız. Sorumluluk almak demek aynı zamanda inisiyatif almak demektir ve IDP olarak da biz hep inisiyatif alma üzerine çabaladık yani bir takım olumsuzlukları görüyoruz bunlar niye böyle oldu deyip küfretmektense acaba biz bunu gidermek için ne yapabiliriz derdini çeken bir yaklaşımın temsilcileriyiz. şeklinde konuşarak da önemli bir noktaya değindi. Pektaşın yanı sıra Leman ve Waer kürsünün büyük bir ihtimalle karşılıklı anlaşma sonrasında 5 yıl sonra uzatılacağını da ayrıca kaydettiler.

Topluma verilen güçlü ve önemli bir mesaj

Öte yandan gazetemize kurulan Gülen Kürsüsü ile ilgili açıklamalarda bulunan KUL Rektörü Mark Waer muhteşem bir mutluluk hissi içerisinde bulunduğunu ve kürsü ile topluma çok önemli bir sinyal verildiğini kaydetti. Waer, Herkes kültürlerarası ilişkilerden bahsediyor. İşte bir sonraki yüzyıl kültürlerarası ve dinler arası ilişkiler üzerine odaklanacağını söylüyor herkes. Ancak çokta fazla uzun vadeli çalışmalarda bulunmuyorlar. Bu kürsüde ilk etapta beş yıl boyunca diğerlerini dinleyerek üzerinde konuşulacak. şeklinde konuştu. Böyle bir konunun üzerine düşünülmesi ve vakit harcanmasının karşılıklı anlayış ve güveni tetiklemesinin yanı sıra bilgi aktarımının da gerçekleştireceğini vurgulayan Rektör Waer, Bu bize zenginlik katacaktır. dedi.

Profesör Leman ise gazetemize yaptığı açıklamalarda ayrıca KULün yıllardır toplumdaki çeşitliliği üniversiteye taşımak için çaba gösterdiğini ancak kurulan kürsü ile sonunda topluma güçlü bir sinyal verildiğini ifade etti. Hem Müslüman toplumuna hem de diğer toplum katmanlarına mesaj verildiğini kaydeden Leman, Bir üniversiteye Türk veya Faslı öğrencileri çekmekle çeşitliliğe kendini açmaya çalışabilirsin. Ancak ben her zaman kurumsal olarak çeşitliliği üniversite bünyesinde görmek istediğimizi göstermemiz gerektiğini söyledim. Örneğin bir kürsü kurarak. Öğrenci çekmenin önemsiz olduğunu söylemiyorum ancak bir kürsü kurduğunuzda bir üniversite olarak çeşitlilik yolunda İslamiyeti değerli bir ortak olarak kabul ettiğinizi açıkça gösteriyorsunuz. şeklinde konuştu. Rektör Waer da Müslüman toplumuna Akademik diyaloga açığız mesajı verildiğini kaydetti.

Öte yandan bunun sadece Müslüman toplumuna yönelik bir mesaj içermediğini ve toplumun geri kalanına da hitap ettiğini vurgulayan Leman şu ifadelere yer verdi: Akademik olarak birlikte çalışabildiğimizi gösteriyoruz, bu topluma verilen çok önemli bir mesaj. Bunu küçümsememek gerekiyor çünkü KUL Belçikada belirli değerlerin sembolü ve kendi bünyesinde İslami bir liderin ismine ve düşüncesine böyle bir kürsüde yer veriyor. Yani normal Katolik düşüncenin dışında bir şey bu. Bu çok önemli bir adım. Leman kürsünün yapacağı araştırmalar sonucunda da toplumdaki tek bir İslamiyet düşüncesinin de sarsılacağını ve eğitim ve bilim bizim için de önemli diyen İslami grupların da olduğunun görüleceğini kaydetti.

Eleştiriler Gülen Kürsüsünün gerekliliğini ortaya koyuyor

Belçika toplumunda ve medyasında yer alan eleştirilere de değinen Rektör Waer, Oluşan tepkiler ve duygular bir hassasiyetin olduğunu gösteriyor. Yani böyle bir kürsüye ihtiyaç var. Tepkilerin gelmesi beni biraz şaşırttı. Ama yine de toplumdaki İslamiyet konularına karşı hassasiyeti de küçümsememelisin. Bir de Gülen Hareketinin gizemli bir perdesi ve gizli ajandası olduğuna dair iddialara gelirsek şunu söyleyebilirim ki aynısını Katolik dünya içinde söylüyorlar. Bunlara takmıyoruz kesinlikle. Biz üniversite olarak bunlara alışkınız. şeklinde atıfta bulunuyor.

Waer, üniversitenin böyle konuların en iyi şekilde tartışılabileceği ortam olduğunun da altını çiziyor ve Burada olmayacaksa nerede olabilir ki diyor. Profesör Leman ise tepkilerin abartılı olduğunun altını çizerek, Genç entelektüellerle temaslar kuruyorum. Onlarla birlikte çalışmak istiyorum. Diyorlar ki gizli bir ajandalar var. Bende diyorum ki öyleyse mutlaka görürüm. Ama öyle bir şey görmedim bugüne kadar ifadelerine yer veriyor. Eleştirilerin arkasında toplumdaki dinsizliğin ve dini motiflerle bağışta bulunmaya karşı anlayış eksikliğinden de kaynaklandığını ifade eden Leman, Benim bu hususla bir sıkıntım yok çünkü bende sırf dini motiflerle bağışta bulunuyorum. diyor. Ayrıca Müslümanların gelip de bu konuda araştırma yapılmasını istiyoruz ve destek çıkacağız demeleri ve bunu akademik bir formatta istemelerine karşın hayır demenin de aptalca olacağını vurguluyor Leman.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.