banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Tomas Wiesner Kaan Kairinen Martin Vitik

Başkan ve Validen Singapur ve Malezya temasları

3-11 Haziran tarihleri arasında düzenlenen ziyarete Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ve Diyarbakır Valisi M. Cahit Kıraç’ın yanı sıra; Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan V. Fırat Anlı, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Ajans Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun ile Ajans personeli katılıyor.

Ziyaret kapsamında; Singapur’da Turizm Kurulu, Ekonomik Kalkınma Kurulu, Kentsel Dönüşüm Kurumu, Bilim Parkı ve İş Federasyonu ziyaret edilerek yetkilileri ile görüşmeler yapılacak. Malezya’da da Teknoloji Bölgesi, Yatırım Geliştirme Kurumu ve Dış Ticareti Geliştirme Kurumu ziyaret edilerek yetkilileri ile görüşmeler yapılacak. Ayrıca, Singapur ve Kuala Lumpur’daki Büyükelçilikler ile Ticaret Müşavirliklerimiz ziyaret edilecek.

Program kapsamında ziyaret edilecek kurum ve kuruluşların çalışma şekilleri, faaliyetleri, tecrübeleri ile ilgili bilgi paylaşımı ve incelemeler yapılmasının yanında, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da yürütülmekte olan faaliyetler ile potansiyel yatırım olanakları ve işbirliği yapılabilecek alanlar, Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki yatırımcılar için ihracat olanakları konusunda bilgi toplanması öngörülüyor.

Heyete başkanlık yapan Şanlıurfa Valisi Sayın İzzettin Küçük ve Diyarbakır Valisi Sayın M. Cahit Kıraç ziyarette ilişkin yaptıkları açıklamada şunları söyledi: “Diyarbakır ve Şanlıurfa için Malezya ile olan ticari ilişkilerimiz yavaş yavaş gelişmektedir. Bölge olarak 2013 yılında Malezya’ya gerçekleştirdiğimiz ihracat 12,5 bin $ ve ithalat ise 2,2 milyon $’dır.

Türkiye, Güneydoğu Asya Bölgesi’nde ilk Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) Malezya ile 2014 yılında imzalamıştır. Anlaşma çerçevesinde sanayi ürünlerindeki tüm gümrük vergileri en geç 8 yıl için karşılıklı olarak sıfırlanacak. Bu anlaşma ile Türkiye, Malezya pazarına AB’den önce tercihli giriş imkânı elde etmiştir. Bu anlaşmanın devreye girmesiyle Malezya ile olan dış ticaret hacmimizin hızla artacağı öngörülmektedir.

Karacadağ Kalkınma Ajansı olarak dünyada kalkınma alanındaki iyi uygulamaları yerinde inceleyerek bölgemizde yürüttüğümüz çalışmalara katkı sağlamak istiyoruz. Bu kapsamda Ajans olarak Singapur ve Malezya’ya yönelik çalışma ziyaretimizde bu ülke ekonomilerinin gelişimine katkı sağlayan kurum ve kuruluşların yetkilileri ile görüşeceğiz. Bu ülkelerin bilim ve teknoloji, turizm ve kentsel dönüşüm konularındaki çalışmalarını yerinde inceleyeceğiz ve tecrübe paylaşımında bulunacağız. Ayrıca, GAP ile birlikte gıda başta olmak üzere, gelişen sektörlerimiz için yeni yatırımcı ve ürünlerimiz için müşteri bulma yönünde görüşmeler yapacağız”.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.