banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Arap Birliği: Esad acilen bıraksın
Mısır’ın başkenti Kahire’de Suriye’yle ilgili önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Suriye gündemiyle toplanan birlik, Beşşar Esad'ın görevini devretmesini, ulusal ulusal birlik hükümeti kurulmasını ve bu planı BM'ye taşımayı kararlaştırdı.
Suriye'deki son gelişmeleri ele almak için bir araya gelen Arap Birliği Dışişleri Bakanları, ülkede bulunan gözlemci heyetin raporlarını inceledi.
Toplantıda alınan ilk kararlar ise, "Suriye'de seçimin erken yapılması ve Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın görevini yardımcısına teslim etmesi" oldu.
Suriye gündemiyle Kahire'de toplanan Arap Birliği, Suriye'de çözüm için yeni bir yol haritası açıkladı.
Plan, Beşşar Esad'ın yetkilerini yardımcısına devretmesini ve en kısa zamanda erken seçime gidilmesini öngörüyor.

Katar Başbakanı Casım, demokratik geçiş sürecinin sağlanması için Beşşar Esad'dan yetkilerini yardımcısına devretmesi istedi.
Plan, bir sonraki adım olarak, Suriye'yi seçimlere taşıyacak geçici bir ulusal birlik hükümetinin 2 ay içerisinde kurulmasını öngörüyor.
Arap Birliği, suriye için hazırladığı bu yol haritasını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne de taşımayı planlıyor. Arap liderler, plan için Birleşmiş Milletler'in onayını almak istiyor.
Arap Birliği ayrıca, Suriye'deki gözlemci heyetinin görev süresini de 1 ay uzatma kararı aldı. Suudi Arabistan ise bu duruma tepki göstererek, gözlemcilerini geri çekeceğini açıkladı.
Arap gözlemci heyeti Aralık ayı sonundan bu yana Suriye'de incelemelerde bulunuyordu.


'KAN DURMADI'
Toplantıda konuşma yapan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, Suriye'de akan kanın durmadığını ve sivillere yönelik şiddetin devam ettiğini kaydetti.
Faysal, Suudi Arabistan'ın gözlemci heyetinde bulunan üyelerini geri çekeceğini açıklayarak, Suriye hükümetini Arap Birliği'ne verdiği taahhütleri yerine getirmemekle suçladı.
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ise konuşmasında, Suriye'ye bir kez daha "Şiddete son ver ve sivillere karşı şiddet kullanma" çağrısında bulundu.
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casım ise Suriye'deki şiddetin bu şekilde devam etmesi halinde farklı seçeneklerin gündeme gelebileceğini kaydetti.


SURİYELİ MUHALİFLER TEPKİLİ
Arap Birliği'nin gözlemcilerini geri çekmesini isteyen Suriyeli muhalifler ise Arap Birliği'ne tepkili. Arap Birliği önünde gösteri yapan 1000 kadar Suriyeli muhalif, Arap bakanlara yönelik "Hain" sloganları attı.


DAVUTOĞLU GENEL SEKRETERİ ARADI
Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ile telefonda görüştü.
Edinilen bilgiye göre, görüşmede Suriye'deki son gelişmeler çerçevesinde Arap Birliği'nin çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Dunyabulteni.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.