banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Arafatta göz yaşı sel oldu

İslam aleminin kalbi dün Arafatta attı. Mahşer provasına katılan yaklaşık 5 milyon hacı adayı ellerini semaya açıp, gözyaşları içinde Yaratandan af dilerken, dünyanın dört bir tarafındaki Müslümanlar da o heyecanı yüreklerinde hissetti.

Önceki gece yarısından itibaren Arafata çıkan bütün yollar insan seliyle doldu. Hacı adayları akın akın, Hz. Adem ile Hz. Havvanın yeryüzünde buluştukları Cebel-i Rahmeye doğru ilerledi. Vakfe duasında ise semaya yükselen yakarışlar, gözyaşı seline karıştı. Hep bir ağızdan edilen dualara amin diyen Müslümanlar Arafattan ayrılığın hüznünü hacı olmanın sevinciyle bastırdı. Günbatımıyla birlikte Müzdelifeye yolculuk başlarken, Kabe de hacıları karşılamak üzere yeni örtüsüne büründü. 

Sabah ezanı, beyazlar içindeki müminleri gecenin sessizliğinden çekip çıkaran ılık bir meltem gibi çadırların arasında dolaşıyor. Gönüllerdeki heyecan abdest için sıra bekleyenlerin bakışlarına aksediyor. Gecenin siyah örtüsü kalkacak birazdan beyaz okyanusun üzerinden. Böyle bir uyanışa her çadır ehli cemaatle sabah namazı kılarak adeta selam duruyor. Birinden yükselen Fatiha, uzak bir çadırdan gelen Fetih Sûresine karışıyor. En son sahne daha muhteşem. Eller havaya kalkıyor. Unvanlar, şöhret, zenginlik ve dünyevi bütün sıfatları ihramı giyerek geride bırakanlar Allahın huzurunda eşit, yan yana, omuz omuza. Hoparlörden yükselen dualara amin diyenlerin gözü yaşlı. Arafatın kumları bu seher vakti nemli.

Güneş, Arafatı yakıp kavurmadan Cebel-i Rahmeye Allah Resulünün Veda Hutbesini verdiği minberine akın ediyor. Afrikalı, Uzakdoğulu, Asyalı, Amerikalı, Avrupalı her ırktan insan Allahın kulu olarak burada. Eşitlerin affı dilenme yolculuğunda sıradaki durak Arafat. Akşam namazına dek sürecek bekleyiş. Hz. İbrahim, biricik oğlu İsmail kendilerine çelme atmaya çalışan şeytanı nasıl yendiyse vakfede o sağlamlığa erişme gayretinde Arafatın misafirleri. Akşam Müzdelifeye hareket etmeden cephane biriktiriyorlar. Toplanan taşlar da önce büyük şeytana atılacak. Herkes Arafattan kendi içindeki büyük-küçük şeytanları mağlup edip çıkmak için yakarışta. Minadaki taşlama bunun tecessüm etmiş hali olacak. Arınmış olarak yeniden Beytullaha koşacaklar.

Cebel-i Rahme bembeyaz bir elbise giymiş. Her millet, kendi dilinde yapılan yakarışa amin diyor. Arafatta her yıl Türk hacı adayları için vakfe duasını Diyanet İşleri başkanı yaptırıyordu. Ali Bardakoğlunun yerine, geçen hafta atanan Mehmet Görmez, devir teslim işlemleri sebebiyle kutsal topraklara gelemedi. Görmezin haccın hikmetlerini dile getiren mesajı hoparlörden okundu. Haccın bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Görmez, Arafatta mahşeri yaşayanların, elde ettiği beyaz sayfaları korumaya özen göstermesi gerektiğini vurguladı. Vakfenin, dünyada eşi benzeri görülmeyen bir zirve olduğuna işaret eden Görmez, Geçmişte yapılan hatalar, işlenen günahlar artık bağışlanmış olarak geride kalmalı. Hacdan öncesi ile sonrası kesin bir şekilde ayrılmalı. Bu anlamda haccımız, her birimiz için bir silkiniş, diriliş ve yeniden doğuş olmalı. ifadelerini kullandı.

Kabe, yeni örtüsüne büründü

Her yıl arefe günü değiştirilen Kabe-i Şerifin örtüsü, hacıların Arafatta toplandığı sırada yenilendi. Sadece yerli halkın gördüğü değişiklikten sonra Kabe, yeni kisvesiyle Arafattan dönen hacıları karşılamaya hazır hale getirildi.

Arafatta, Türk hacı adayları saat 09.00dan itibaren Diyanetin irşat programlarını çadırlarında dinledi. Bu çerçevede Kuran-ı Kerim tilavet edildi. İlahiler okundu. Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri, hac eksenli sohbetler yaptı.

Türk kafilesinin Arafata intikali gece yarısında tamamlandı. Diyanet, misafirlerine gece ve sabah kumanya, öğle de sıcak yemek ikram etti. Ambulanslar hazır bekletildi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile bir grup AK Partili milletvekili de Arafattaydı. Devlet Bakanı Faruk Çelik ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk hacı adaylarına yemek dağıttı.

Suudi polisi hırsızlık vakalarına karşı teyakkuzdaydı. Cebel-i Rahmede hırsızlık yaparken yakalanan 45 yaşlarında bir kişi gözaltına alındı. Polis helikopteri de Arafat üstünde uçuş yaptı.

Bazı Suudi şirketler ve hayırseverler, TIRlarla bedava kumanya, şemsiye dağıttı.

Çöp konteynerlerinin yetersiz kaldığı gözlendi. Bu yüzden çöpler etrafa dağıldı.

Arafat, Mekkenin 21 kilometre doğusunda, Taif dağ yolu üzerinde ova görünüşünde düz bir meydan. Doğu, kuzey ve güneyindeki dağlar, Arafat Meydanını bir yay gibi kuşatmış. Doğudan batıya 6,5 kilometre, kuzeyden güneye de 11-12 kilometre uzunlukta olan Arafat Meydanının tamamı 13.68 kilometrekare.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.