banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

ANKARA-WASHİNGTON HATTI GERİLEBİLİR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran'ın nükleer faaliyetleri karşısında hazırlanan yeni yaptırım taslağını bugün saat 17.00'de oylamaya hazırlanıyor.

Nükleer takas anlaşmasıyla İran'ı müzakere masasına çekmek için yeni bir fırsat doğduğunu savunan geçici üyeler Türkiye ve Brezilya, taslağa sıcak bakmıyor.

Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerin geçen hafta İsrail'in Gazze'ye yardım gemisine saldırısında dokuz kişinin ölmesi nedeniyle gerildiğini yazan Financial Times (FT), asıl gerilimin bugün yaşanacağını belirtiyor.

FT'nin haberine göre, ABD'li yetkililer, yaptırım taslağı konusunda Ankara'nın en fazla çekimser oy kullanmasını bekleyebileceklerini söylüyor ama bu bile Washington'un İran karşısında uluslararası bir söz birliğinin altını çizme çabasını zorlaştıracaktır.

Türkiye ile böylesine kritik bir konuda ihtilaf yaşanması ise Obama'nın geçen yılki ifadesiyle "model bir ortaklığa" darbe vurabilir.

O zamandan bu yana ABD Başbakan Erdoğan'ın güzergâhından rahatsız. İran'la ilişkileri güçlendiren Erdoğan, bu ülkenin ABD dış politikasına ilişkin bazı görüşlerini de aksettirdi. Erdoğan, Amerikan karşıtlığının Pakistan'la kıyaslanacak hale geldiği bir ülkeye liderlik ediyor.

Ancak Amerika'nın eski güvenlik danışmanlarından Zbigniew Brzezinski ise genel anlamda bölgede Türkiye'nin daha aktif bir rol oynamasının, son derece yapıcı olabileceği yorumunu yaptı.

 

BBC TÜRKÇE

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.