banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Ürdün

Amerikalıi öğrencilerTürkiye'nin yükselişi Araştırıyor

Amerika’da lisans eğitimi gören 22 öğrenci Türkiye’nin yükselişi, bölgede nasıl lider haline geldiğini ve Kıbrıs meselesine Türkiye’nin bakışı ve Kürt meselesini konusunda araştırmak için Güneydoğu Anadolu Bölgesine geldi. Daha önce 5 günlerini İstanbul’da geçiren üniversite öğrencilerinin bir bölümü Kıbrıs’ta araştırmalarını sürdürürken bir kısmı da GAP’ın merkezi konumundaki Şanlıurfa’ya geldi. Şanlıurfa’da çeşitli kurum ve kuruluşlarla görüşmelerini sürdüren Amerika’daki Yale Üniversitesi öğrencileri, halkla ve sivil toplum örgütleriyle de röportajlar yapıyor. Amerika’nın Konnektif Eyaletinde Türk Kültür Merkezi Vakfı Sorumlusu Nebi Demirsoy ile birlikte Türkiye’deki araştırmalarını sürdüren üniversite öğrencileri bu çerçevede Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba’yı da ziyaret ederek röportajlar yaptılar. Amerika’nın Yale Üniversitesi öğrencileri, Fakıbaba’dan bölge ile ilgili görüşlerini aldılar. Yale Üniversitesindeki değişik bölümlerden okuyan 22 öğrenci, Fakıbaba ile yaklaşık 1 saat görüştü. Öğrenciler, Fakıbaba ile ilgili görüşmelerinde yaptıkları röportajı Amerika’da çok etkili olan Yale Globals ismindeki dergide yayınlanacaklarını belirttiler.

Amerika Yale Üniversitesinden gelen lisans eğitimi öğrencilerinin çalışmalarıyla ilgili Konnektif Eyaletinde Türk Kültür Merkezi Vakfı Sorumlusu Nebi Demirsoy şu bilgileri aktardı: “Gelen grup Yale Üniversitesinden. Değişik bölümlerde okuyan lisan eğitimi öğrencileri. Her sene Yale Üniversitesi grup olarak 20 kişilik öğrenciyi seçtikleri ülkeye gönderiyor ve o ülkede incelemeler yapmalarını istiyor. Burada da tabi Türkiye’nin bölgesel liderliğinin oluşmasından dolayı ilgilerini çekmiş.22 tane öğrenci gönderdiler. Bizim ilişkimiz ise bizim orada Türk kültür merkezi adında bir merkezimiz var. Bize müracaat ettiler nasıl yardımcı olursunuz diye. Türkiye’deki gezilerini biz organize ediyoruz. Burada röportajlar yapmalarını sağlıyoruz. Dönüşte araştırmalarına faydalı olmaya çalışıyoruz. İnceledikleri temel konular. Türkiye’nin yükselişi ve neden bölgede lider konumuna geldiği ve bunu görmek istiyorlardı. Türkiye’deki Kıbrıs meselesi ve Kuzey Kıbrıs’ın buna bakış açısıyla alakalı araştırmaları var. Türkiye’de eksen kayması var mı ? Muhafazakâr kesimin yükselişi. Türkiye yönünü batıdan doğuya mı dönüyor. Türkiye’deki Kürt meselesini incelemek istiyorlardı. Bu noktada aslında grup Diyarbakır’a gitmek istiyordu. Oradaki Kürt vatandaşlarımızla görüşmek için. Ancak seçim öncesi orası biraz hareketli bir ortam olacağı için Urfa’yı tercih ettiler. Grubun başında liderleri var zaten New York Time gibi Washington Post gibi oralarda editörlük yapan liderleri var. Onlara da danışmışlar Urfa’nın çok iyi bir tercih olduğunu öğrenmişler. Böylece Urfa’ya geldik. Aslında buraya gelmeden önce Urfa’da ve bölgede halkın etnik olarak kesinlikle ayrı olarak yaşıyor olduğunu düşünüyorlardı. Daha önce Amerikan’da okuduklarından dolayı böyle bir düşünceye sahip olmuşlar. Yani Urfa’ya geldiklerinde Kürt bir semtte, Arap bir semtte ve Türkler bir semtte oturuyorlar yaşıyorlar diye düşünüyorlardı. Gelip gördüklerinde tabi çok şaşırdılar. Başkanımıza da bu konularla alakalı ne düşündüğünü sordular. Farklı farklı mahallerde yaşadıklarını düşünüyorlardı “

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.