banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Haliliye Emir Preldzic 4 Sanlıurfa Haber

Akdeniz'de yüksek tansiyon

Gemileri engellemekte kararlı olan İsrail'in savaş gemileri ise konvoyu bekliyor.

Antalya'dan yola çıkan "Mavi Marmara" adlı yolcu gemisi, daha önce yine Türkiye'den kalkan iki yük gemisiyle Kıbrıs'ın güneyinde buluştu. Avrupa'dan kalkan gemilerin de ulaşmasıyla yardım filosunun bugün Gazze'ye yola çıkması bekleniyor.  Yunanistan'dan yola çıkan 2 gemi ise arızalandı. Gemilerin yolcuları "Mavi Marmara"ya aktarıldı. 


Bu arada, Kıbrıs Rum Kesimi, yardım gemilerinin kendi kıyılarından Gazze'ye yola çıkmasına izin vermeyeceğini açıkladı.  İsrail de gemilere geçit vermemekte kararlı. Savaş gemileri, Gazze açıklarında konvoyu bekliyor.  Gazze'ye 10 bin tonluk yardım malzemesi taşıyan gemilerde yaklaşık 750 barış eylemcisi var.

GAZZE'DE HEYECAN
Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden Gazze halkı için yardım malzemesi götürmek üzere yola çıkan gemileri beklerken, gemilerin limana rahat yanaşmalarını sağlamak için çalışmalar devam ediyor. 

Türkiye'den 3, İngiltere'den 2, İrlanda, Cezayir ve Kuveyt'ten yola çıkan ve ‘Özgürlük Filosu' adı verilen gemiler Gazze'de bekleniyor. Bu gemilerin Gazze limanına daha rahat yanaşmalarının sağlanması amacıyla çalışmalar sürdürülüyor. 

Büyük gemilerin limana yanaşmalarının sağlanması amacıyla iş makinelerinin suyun derinliğinin artırılması çalışmaları devam ediyor. Limanın derinliğinin artırılması projesinin sorumlu müdürü Emad Hamadeh, İHA'ya yaptığı açıklamada limana küçük ve orta büyüklükteki gemilerin yanaşmaları için İmar ve İskan Bakanlığının Ulaştırma Bakanlığı ile koordineli şekilde iş makineleri ve teknik ekiple yürüttüğü çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

Emad Hamadeh, "Ambargodan kaynaklanan malzeme eksikliği nedeniyle limanın onarılması sekteye uğradı. Türkiye ve diğer ülkelerden Gazze'ye doğru yola çıkan gemileri ağırlamak için balıkçıların kullandığı limandaki suyu derinleştiriyoruz. İHH'nın da yardımlarıyla yaklaşık 15 gündür çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Greyderlerin denizden kum çekmesi amacıyla, denizde yüzdürülmesi için dubalardan platform hazırladık" dedi. 

Gazze'nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas'ın İmar ve İskan Bakanı Yusuf el Mansi ise yaptığı açıklamada, "Bütün büyüklükteki gemileri ağırlamak için elimizdeki bütün imkanları seferber ediyoruz. Gemilerin gelmesinden sonra bile çalışmalarımızı devam ettireceğiz" diye konuştu. Hamaslı Bakanlar Kurulu Sekreteri Muhammed Awad, "Bu Müslüman halkın ve özellikle de Türk halkının yardımlarıyla kuşatmayı kırmak için Filistin halkının direnişidir" ifadelerini kullandı. 

Yunanistan'dan yola çıkan geminin arıza sebebiyle yola devam edememesi üzerine filo 7 gemiyle Gazze'ye doğru ilerliyor. Ancak İsrail ordusu, gemilerin durdurulup İsrail'in Aşdod limanına çekileceğini açıkladı. İsrail, gemide bulunanların ülkelerine geri gönderileceğini ve yardım malzemelerinin kontrolden geçirildikten sonra kendileri tarafından Gazze'ye iletileceğini bildirdi.

İHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.