banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Abdülkadir Molla idam edildi

Molla'nın avukatlarının temyiz başvurusu Yüksek Mahkeme tarafından reddedilmişti.
Abdülkadir Molla, Bangladeş'in 1971'deki Bağımsızlık Savaşı döneminde 'insanlığa karşı suç' işlemekle suçlanıyordu.
Molla'nın idamı önünde hukuki bir engel olup olmadığı tartışma konusu olmuştu.
Bangladeş'te savaş suçlarının yargılandığı özel mahkeme, Molla'nın Çarşamba günü gece yarısından bir dakika sonra idam edilmesi kararına varmıştı.
1971 Bangladeş Bağımsızlık Savaşı
Doğu Pakistan'da ileri sürülen özerklik ve bağımsızlık talebi iç savaşa yol açtı.
İç savaş nedeniyle 10 milyon civarında Doğu Pakistanlı Hindistan'a kaçtı.
Aralık ayında Hindistan, Doğu Pakistan'daki isyana destek için askeri güce başvurdu.
Dakka'daki Pakistan ordusu teslim oldu ve 90 bin Pakistan askeri Hindistan'ın savaş esiri haline geldi.
16 Aralık 1971'de Doğu Pakistan'da bağımsız Bangladeş devleti kuruldu.
Savaş süresince ölen kişi sayısı konusunda çelişkili tahminler mevcut. Resmi veriler yaklaşık 3 milyon kişinin öldüğüne işaret ederken, bazı çalışmalarda bu sayısının 500 bin civarında olduğu belirtiliyor.
Ancak mahkeme, Salı günü idama 90 dakika kala infazın ertelenmesine hükmetmiş, ardından yargıçlar, Molla'nın anayasal hakkı gereği temyiz başvurusunu ele almıştı.
Başsavcı Mahbubey Alam mahkemede AFP'ye yaptığı açıklamada, bütün temyiz yollarının tüketildiğini belirterek, "Artık infazı için hukuki bir engel kalmadı." yorumunu yapmıştı.
Kan davası mı?
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'yı arayarak, idam cezasının infazının engellenmesini istemiş, "Molla’nın idamının ülkede yeni yara ve sorunlara yol açabileceğine"dikkat çekmişti.
Molla'nın idamına hükmeden özel mahkemede, Bağımsızlık Savaşı döneminde Pakistan birlikleriyle işbirliği yapmakla suçlananlar yargılanıyor.
Molla, Cemaat-i İslami'nin kurduğu iddia edilen ve 200'den fazla entelektüelin ölümünden sorumlu tutulan Bedir milis gücüne üye olmakla suçlanıyordu.
Cemaat-i İslami liderlerinden Molla, Şubat ayında suçlu bulunup ömür boyu hapse mahkûm edilmiş, Molla'nın kararın iptali için başvurduğu Temyiz Mahkemesi Molla'nın cezasını idama çevirmişti.
Mahkeme daha sonra 8 Aralık'ta hapishane yetkililerine idamın gerçekleştirilmesi talimatını vermişti.
Cemaat-i İslami destekçileri, bu yıl başında görülen dava boyunca hükümetin siyasi bir kan davası güttüğünü savunmuştu.

BBC-Türkçe

GULAM AZAM (ABDÜLKADİR MOLLA) KİMDİR?

Prof. Azam başkent Dhakan'in Bibaria bölgesinde 7 Kasım 1922 tarihinde doğdu. Öğrencilik hayatı boyunca çeşitli din ve bilim  üstatlarından tefsir, hadis, fıkıh dersleri gördü, Dakka Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi alanında yüksek lisans yaptı.

Öğrencilik hayatı boyunca birçok harekette öğrenci lideri oldu. 1945-1946  yıllarda Doğu Pakistan Kültür Birliğinin Sekreter Yardımcısı oldu. 1946-1947 dönemin Dakka Üniversitesi, Fazlul Haque Müslüman Hall Öğrenciler Birliği teşkilatı ve 1947-1949 yıllarında Dakka Üniversitesi Merkez Öğrenci Birliği teşkilatının Genel Sekreteri seçildi.

Prof. GULAM AZAM ülkenin Dil Hareketinde öncü bir rol oynadı. 1952 ve 1955 yıllarında iki kez tutuklandı. Aynı zamanda dil hareketindeki aksiyonerliğinden dolayı Rangpur Carmichael College'daki Profesörlük kürsüsü elinden alındı.

1957 de Doğu Pakistan Cemaat-i İslami'nin Genel Sekreteri oldu. 1964'te Genelkurmay Başkanı Ayub Han tarafından hapse atıldı. 1967'de Shekh Mujibur Rahman'nın da üyesi olduğu Pakistan Demokratik İttifak (PDM) oluşumunda önemli bir rol oynamıştır. Bu hareketle Ayub Han'ın askeri yönetimine karşı tüm siyasi partilerin birlikteki direnişe öncü oldu. PDM'in Doğu Pakistan (şimdiki Bangladeş) kanadının İcra Komitesi Genel Sekreteri oldu. 1969 da Doğu Pakistan Cemaat-i İslami'nin Emiri (Genel Başkan) oldu. Prof. GULAM AZAM Bangladeş Kurtuluş Savaşına destek vermedi. Zira savaşın Doğu Pakistan sorunlarını çözeceğine inanmıyordu. Her zaman 'Birleşik Pakistan' yönünde kampanyaya devam etti.

Doğu Pakistan sınırlarının tamamı ile komşu olan Hindistan'ın desteği ile bağımsızlığını kazandıktan sonra Bangladeş adındaki yeni ülkenin dolaylı olarak Hindistan tarafından kontrol ve idare edileceğinden endişeliydi.

Kurtuluş savaşı sırasında, Birleşik Pakistan için çağrıda bulunmaya devam etti. Pakistan ordusu tarafından Bangladeş halkına karşı kullanılan ve dozu iyiden iyiye artan şiddetlere de sert tepki gösterdi. Bangladeş halkına yapılan saldırıları durdurmak için, General Tikka Han dâhil olmak üzere, Pakistan Ordusu'na sürekli çağrıda bulundu.

Dünya çapında birçok uluslararası İslami konferansa katıldı. 2000 yılına kadar Cemaati İslami'nin liderliğini sürdürdü. 2000 yılında de aktif siyaseti bıraktı. Bu tarihten sonra kaleme aldığı 'Jibone Ja Dekhlam' (Hayatımda Gördüklerim) eseri Bengal Edebiyatında önemli bir hatırat olarak yerini aldı.

2010'da Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında Pakistan'la işbirliği yaptığı iddiasıyla tutuklandı veidama mahkum edildi.

Aynı zamanda Bangladeş İslam düşünürleri ve politikacılarına rehber olan orijinal makale ve mülakatlar meşgul oldu. Azam'ın İslam, siyaset, din ve tarih ile ilgili konular hakkında birçok dile çevrilmiş 70'ten fazla kitabı bulunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.