banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

ABD füzeleri Türkiyeye yöneliyor

Soğuk Savaş dönemi geride kaldı. ABD, yeni dünya düzeninde, füze kalkanı projesi için Türkiye ile temasa geçti. Washington yönetimi, füzelerle ilgili Polonya, Romanya ve Çeklerle konuştuktan sonra şimdi de Türkiyenin kapısını çaldı.

TOP ANKARADA

Türkiye, füze savunma sisteminin bazı bölümlerine ev sahipliği yapmada iyi bir yer olabilir diyen ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Jim Townsend, Ankara şimdi bir karar verecek diye konuştu.

ABD Savunma Bakanlığının Avrupa ve NATO politikasından sorumlu üst düzey yetkilisi Jim Townsend, Washingtondaki Dış Basın Merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.

Townsend bir soru üzerine, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, Avrupaya kurulması planlanan füze savunma sistemi konusunda önceki yönetimin benimsediği modelde yeni düzenlemeye giderek, aşamalı uyarlanabilir yaklaşım (Phased Adaptive Approach) geliştirdiğini hatırlattı.

Aşamalı ve uyarlanabilir yaklaşımın en azından ilk aşamasında ve diğer aşamalarında da rol oynayabilecek ülkelerle görüşmeler yapmaya başladık ifadesini kullanan Townsend, Görüştüğümüz ilk ülkelerden biri, bildiğiniz gibi Polonya idi, kapasitenin bazı unsurlarına ev sahipliği yapıp yapamayacaklarını öğrenmek istiyorduk. Çeklerle, Romanya ile, Türkiye ile konuştuk. Dolayısıyla bu yeni yaklaşımla ilgili görüştüğümüz ve kapasitenin bazı unsurlarına ev sahipliği yapmaya istekli olup olmadıklarını sorduğumuz ülkeler var diye konuştu.

TÜRKİYE ÖN CEPHEDE YER ALIYOR

Townsend, Türkiyenin de bu hususta önemli bir rol oynadığını kaydederken, Türkiye, NATO içinde en başından beri çok güçlü ve çok aktif bir müttefik oldu ve dolayısıyla Türkiye ile çalışmak bizim için çok doğal birşey ifadesini kullandı.

Aşamalı uyarlanabilir yaklaşım bağlamında, Türkiyenin, coğrafi konumundan dolayı bu programda önemli bir rol oynadığını dile getiren Townsend, balistik füze tehditlerinin nereden gelebileceğine baktığımızda, bize göre Türkiye çok fazla ön cephede yer alıyor. Dolayısıyla coğrafi açıdan, Türkiye, sistemin bazı bölümlerine ev sahipliği yapmada iyi bir yer olabilir dedi.

TÜRKİYENİN İSTEKSİZ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

ABDdeki düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyinde düzenlenen toplantıda da bir soru üzerine Townsend, Türkiyenin, sistemin bazı unsurlarına ev sahipliği yapma konusunda isteksiz ya da kararsız olduğunu düşünmediğini söyledi.

Türk yetkililerin konu üzerine derinden kafa yorduğunu düşündüğünü ifade eden Townsend, Türkiyenin birçok açıdan çok özel bir konumda yer aldığına dikkati çekerek, Ankaranın siyasi bağlamda bir karar alırken, coğrafi konumu, komşuları, komşularıyla olan derin tarihi ve ticari ilişkileri gibi hususları da hesaba katmak durumunda olduğuna işaret etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.