banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

AB Heyeti Şanlıurfa’da

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E.Sabri Ertekin, 9 Mayıs “Avrupa Günü” etkinlikleri kapsamında Finlandiya Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, Estonya Ankara Büyükelçisi Miko Haljas, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Virve Vimpar Estonya Büyükelçisi Hanna Kotil  ve Delegasyon Sektör Yneticisi Mustafa Balcı’dan oluşan AB Delegasyonu heyetini makamında ağırladı.

9 Mayıs Avrupa Günü kapsamında Şanlıurfa’ya gelen “AB Tanıtım Tır”ı hakkında bilgi veren heyet, Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri koordinasyonunda kadınlar, gençler ve KOBİ’lere yönelik, çeşitli AB fırsatlarının, programlarının tanıtılması için organize edilen AB Roadshow’da çeşitli aktiviteler de düzenleneceğini ifade ederek gerçekleştirilen etkinliklerle ilgili bilgi paylaştı.

Başkan Ertekin “Şanlıurfa’nın çok büyük potansiyel barındırdığını, ilimizin hammadde üretiminden daha çok sanayileşme yönünün her geçen gün arttığını vurgulayarak başladığı konuşmasında, tarım, hayvancılık, enerji, ticari ve turizm konusunda detaylı bilgiler paylaştı. Başkan Ertekin şöyle devam etti: “Tarım ürünleri konusunda çok büyük bir potansiyel var. GAP ile birlikte yaklaşık 960 bin hektar sulanabilir bir araziye sahip olacağız. Bu Türkiye’nin tüm sulanabilen arazinin yüzde 20’si demektir. Tarım ürünleri arasında mısır, pamuk, buğday gibi ürünler yetişiyor ve bu ürünlerde Türkiye sıralamalarında önlerdeyiz. Ayrıca seralarımız var, meyve, sebze yetişiyor, bunların yanı sıra hayvancılık da çok iyi bir yatırım alanı, ilimizde büyük bir besi çiftliği ve süt işleme tesisleri mevcut. Güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları konusunda ilimiz çok ciddi bir yatırım alanı konumunda. İlimiz, turizmde de büyük potansiyel barındırıyor. Göbeklitepe 11500 yıllık bir geçmişe sahip. Hz.Âdem ve Havva’nın burada yaşadığına inanılıyor, yani insanların atası burada yaşamış, burası herkesin vatanı, tüm insanların anne ve babasının yeridir. Ayrıca 11 peygamber burada yaşamış Hz. İsa da burayı kutsamıştır. Dolayısıyla tüm inançlarda kutsal bir kent konumunda olan Şanlıurfa da ciddi bir turizm potansiyeli var.  Turizm de yıllık geceleme sayımız 500 bin civarında ama hedefimiz, bunun çok daha üzerinde turisti ilimizde konuk etmek.

Ayrıca, Şanlıurfa’nın Ortadoğu’ya açılan bir kapı konumunda olduğunun altını da çizen Başkan Ertekin, Ortadoğu da birçok ülke ithalatçı konumda yani üretim noktasında çok önemli potansiyeller var, ilimizde bu ülkelere yönelik yatırım düşünürseniz her türlü işbirliği için elimizden gelen desteği size sunabiliriz” dedi.

Başkan Ertekin, Şanlıurfa’nın, Suriye’ye yaptığı ihracat hakkında ise “Suriye’deki iç karışıklıklardan dolayı olumsuz bir etkilenme söz konusu oldu, fakat bu yüzde 10 civarında bir etki diyebiliriz. Ancak, şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, turizm noktasında etkilenme daha fazla oldu” diyerek sözlerini bitirdi.

Gerçekleşen ziyarette ŞUTSO Yönetim Kurulu Üyesi İ.Halil Peltek ile ŞUTSO Meclis Üyesi Ahmet Sambur da hazır bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.