banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

7 hacımız Suriye'de esir
Hac vazifesini tamamlayarak Türkiye’ye dönüşegeçen 7 Türk, Suriye topraklarında askerlerce ‘ajan’ suçlamasıyla gözaltına alındı. Alıkonulan hacılardan Cengiz Kıdık, 5 gündür güzel birhaber bekleyen eşini, dün geç saatlerde arayarak serbest bırakıldığının müjdesini verdi.

Düzce Üniversitesi’ne bağlı bir yurtta sorumlu olarak çalışan Cengiz Kıdık, hac vazifesini yapmak için kutsal topraklara gitti.Kasaplık sertifikası olduğu için özel bir şirket aracılığıyla Mekke’ye gidenKıdık, 4 gün kurban kesimi yaptı. Eşi Hanife Kıdık’ın “Bol bol fotoğraf çek gelince her şeyi anlatırsın” demesi üzerine cep telefonuyla her anı kaydedenKıdık, dönüş yolculuğunda da telefonunun elinden düşürmedi.

Suriye topraklarındaki yolculuk sırasında askeri bir noktada otobüsten indirilen hacılar arasında olanKıdık, Arapça bilmesi nedeniyle askerlerle konuştu. Cep telefonunu inceleyen askerler çekilen yüzlerce fotoğrafı görünce Türk hacıya ‘ajanmuamelesi’ yaptı. Arkadaşlarının anlatımıyla Kıdık’a, “Türksün ve bu kadar fotoğraf çektiğine göre ajansın” diyen Suriye askerleri, Türk hacıyı gözaltına alarak götürdü. Tam 5 gündür kendisinden haber alınamayanKıdık’ın ailesi, gözü yaşlı şekilde umutlu bekleyişini sürdürdü.

EŞİNDEN DUA İSTEMİŞ

 

6 yıllıkhayat arkadaşı yetkililerle görüştüğünü ancak olumlu bir haber alamadığını söyleyenHanifeKıdık, “Mahvolmuş durumdayım. Pazar günü burada olacaklardı. Her akşam konuştuk. Çok heyecanlıydı. "Dua et Suriye karışıkmış ama sağ salimgeleceğiz inşallah" dedi. 3. gün tüm hacı arkadaşları döndü ama o dönemedi.” şeklinde konuştu.

5 GÜN ALIKOYMUŞLAR

 

Umutla bekleyişini sürdüren Hanife Kıdık’a müjdeli haberi eşi Cengiz Kıdık telefonla verdi. Eşi Hanife’yi gece geç saatlerde telefonla arayan Cengiz Kıdık, “5 gün tutulup, salıverildiklerini ve Hatay’da bir otele yerleştiklerini” bildirdi. 

3 saat direndik ama...

 

Hac vazifesini Cengiz Kıdık ile birlikta yapan arkadaşı İbrahim Akbaş da üzücü gelişmeyi doğruladı. Suriye çıkışına 30 kilometre kala otobüslerinin durudurulduğunu söyleyen Akbaş, anayolda askerlerin yolu çevrirerek çatışma olduğu gerekçesiyle kendilerini başka bir yola yönlendirdiğini belirtti.

Askerlerin kendilerine el salladığı sırada Kıdık'ın cep telefonuyla kameraya çektiğini söyleyen Akbaş, tutuklanma anını şöyle anlattı: "Cengiz Arapça konuştu. Cep telefonunu aldılar. 3 saat mücadele ettik. Ajan değiliz dedik. Ama alamadık. 1 saat sonra sınıra getireceğiz dediler. Götürdüler. Büyükelçiler karakol karakol geziyor ama nerede olduğu belli değil. 20 gün beraberdik. Sırt sırta uyuduk. Hepimiz dua edip mutlu bir haber bekliyoruz"
Serbest Özden / BUGÜN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.